Isnin, 15 Disember 2008

TEMPATAN VS IMPORT

Sebenarnya dengan isu toyota Camry sekarang, kerajaan Perak boleh menarik nafas lega kerana ia menandakan BN Perak ketandusan isu. Kerja kuat MB khususnya, adalah antara penyebab kegagalan BN mencipta isu. Namun dengan suasana masyarakat yang malas berfikir dan bergantung dengan media kerajaan seperti TV dan radio serta akhbar arus perdana,mungkin ada sedikit kesukaran.

Semua tahu dengan nilai kualiti kereta nasional. Bukan satu rahsia tentang kereta nasional di pasaran antarabangsa adalah kereta yang berlainan dengan kualiti tempatan malah harga diluar lebih murah dari di rumahnya sendiri. Di pasaran tempatan kini, kereta Toyota, Honda dan Nissan adalah pilihan masyarakat pertengahan. Bagi yang memilih gaya pastinya Mercedes dan Volvo atau BMW menjadi pilihan. secara jujur adakah menteri atau kabinetnya yang hanya memiliki kereta jenis nasional sahaja. Kalau ada yang memiliki kereta nasional seperti Perdana, ianya mungkin kereta kedua atau simpanan untuk menunjuk sikap patriotik konon....

Perdana adalah satu kereta tempatan yang agak mewah. Sebagai galakan, Kerajaan mengarahkan semua agensi dan kerajaan negeri menggunakan kereta nasional. Namun isu perdana bukan isu baru. Ianya pernah dibahaskan di Parlimen tentang niliai kualiti khususnya "Gear box". Oleh kerana ianya berupa arahan tak langsung maka semua arahan itu diturutkan. Apa susahnya??? kalau rosak kerajaan tanggung...kalau nasib baik boleh "untung" plak!

Apabila kerajaan Perak menyatakan hasrat menukar kereta Perdana dengan Camry, riuhlah pemimpin BN di Perak. Tajol Rosli sendiri bertungkus lumus di dewan kononnya sebagai prihatin nasib rakyat.Namun semua tahu, kereta Rasmi MB yang dipakai Nizar kini selain Perdana ialah KIA Sorento Dan Mercedes pacuan 4 roda warisan tinggalan Tajol Rosli. Hasrat Tajol ingin membeli dengan nilai harga murah terhalang kerana DS Nizar ingin menggunakan kereta second hand Tajol demi penjimatan wang rakyat.

Tujuan Perak membeli Camry pun adalah kerana inginkan penjimatan . Jawapan di DUN Perak baru baru ini menyatakan bahawa lebih sejuta (1.3juta) adalah kos penyelengaraan. Kos tersebut boleh dijimatkan apabila Perak menggunakan Toyota Camry. Di fahamkan kos penyelengaraan selama 3 tahu kereta jenis import adalah percuma. Bukan hanya kos buruh tetapi termasuk kos lain.

Keutamaan kerajaan PR adalah penjimatan wang rakyat. Semangat patriotik adalah penting! namun apalah gunanya jika "BERGAYE TAPI PAPE". Tak payah le pmimpin berkokok tentang pembaziran kerana semua tahu erti [pembaziran kerajaan BN dulu. Untuk Zamry Kadir " bertanyalah tentang Jeti di Sungai Pinang Kecil yang jadi "pulau timbul" sekarang. Kosnya pun kena tanya dia... nak tumpang memancing pun tak boleh! Untu erti Patriotik, tak payah merenung jauh... kita tanya pula berapa ramai pemimpin BN seluruh negara memiliki kereta peribadi jenama Nasional ???? Kalau tak de atau hanya kereta untuk berlakon??? ghentikan... Namun mungkin Datin Rosmah adalah contoh wanita Malaysia yang berjiwa Patriotik dalam BERBELI-BELAHHHHHHHH!

Tiada ulasan: