Jumaat, 5 Februari 2010

TAHNIAH POLIS!!!

Tahniah polis khususnya polis Pulau Pinang yang memberikan permit untuk demonstrasi membantah Ketua Menteri Pulau Pinang. Demonstrasi yang diadakan itu kononnya bagi menyuarakan bantahan terhadap apa yang didakwa sebagai peminggiran terhadap kuasa melayu.

Inilah hebatnya polis Malaysia yang bermurah dan berlembut hati memberikan perrmit untuk perhimpunan berbau perkauman. Adalah sesuatu yang amat pelik apabila pihak polis memberi permit walaupun mengetahui perhimpunan itu mempunyai unsur perkauman. Mungkin jika perhimpunan yang menguntungkan umNO akan diberikan permit sekalipun ia jelas bertentangan dengan undang undang.

Tambah pelik , peserta demonstrasi membakar patung ketua Menteri sedangkan sebelum ini umNO mengamuk sakan apabila ada dikalangan peserta konvensyen DAP yang memijak gambar tiga ekor katak haram jadah yang mengundang krisis politik Perak. Pemimpin DAP akhirnya memilih untuk memohon maaf atas tindakan mereka yang memijak gambar tersebut. Berkokok pemimpin umNO mengamuk dengan kejadian itu.

kita tengok apa pula reaksi pemimpin umNO... yang jelas tahniah kepada polis kerana memberikan permit perhimpunan tersebut;

berita dari malaysiakini;

Aktivis Islam dari pelbagai NGO mengadakan demonstrasi di sebuah masjid di Jalan Macalister, Georgetown sebelum dan selepas solat Jumaat hari ini kerana membantah layanan kerajaan negeri terhadap orang Melayu-Islam Pulau Pinang.

Demonstrasi selama hampir 45 minit di luar masjid yang terletak kira-kira 100 meter dari Komtar itu, adalah anjuran Sedaq - gabungan kira-kira 50 NGO Melayu-Islam.

Ia diadakan sebagai membantah dakwaan berlakunya diskriminasi dan peminggiran orang Melayu-Islam di Pulau Pinang oleh kerajaan negeri pimpinan Ketua Menteri, Lim Guan Eng.

Sambil memakai ikat kepala sambil meluangkan 'Sedaq' dan laungan 'Hidup Melayu', mereka mengecam kerajaan negeri kerana didakwa tidak memperduli dan menghiraukan nasib orang Melayu-Islam Pulau Pinang.

Kain rentang anti-kerajaan negeri turut dibawa oleh mereka yang menyertai demonstrasi tersebut.

Enam pemimpin Sedaq, termasuk presiden Dewan Perniagaan Melayu Pulau Pinang, Rizal Faris Mohideen dan presiden Gabungan Pelajar Melayu Semananjung (GPMS), Jais Karim (kanan), menyampai ucapan mengecam pentadbiran Guan Eng, sambil dipantau oleh pihak polis.

Demonstrasi tersebut diadakan selepas mendapat permit polis yang dikeluarkan oleh pemangku ketua polis daerah Timur Laut, Gan Kong Meng.

Bagaimanapun, para pegawai polis mahu menghenti ucapan mereka daripada diteruskan selepas didakwa "melampau hadnya".

Mereka kemudiannya berucap dalam nada yang agak lebih lembut.

Selepas solat Jumaat, kira-kira 300 orang berarak ke Komtar untuk menyerahkan memorandum bantahan kepada Guan Eng.

Mereka juga bertindak membakar patung Guan Eng di luar bangunan Komtar, dan anggota bomba kemudian memadamkannya.

Sebelum itu, kerajaan negeri telah menaikkan kain rentang yang memaparkan data bantuan yang diberi kepada golongan miskin pelbagai bangsa.

Ia menjelaskan bahawa tindakan mengusir penjaja tanpa lesen di negeri itu oleh Majlis Bandaraya Pulau Pinang adalah dibuat secara saksama.

Tiada ulasan: