Ahad, 30 Ogos 2009

BENARKAH SOKONGAN umNO TELAH PULIH?


Setelah pilihanraya kecil Permatang Pasir, rakyat tertunggu nasib DUN Kota siputeh. Kegagalan ADUN nya menghadiri sidang dua kali berturut turut bersalahan dengan undang undang tubuh kerajaan negeri Kedah. Apapun alasan, tidak hadir tanpa makluman kepada speaker adalah satu kesalahan.

Surat sudah dihantar oleh speaaker kepada SPR. sekali lagi nampaknya SPR terpaksa mencari alasan mengelak pilihanraya kecil dilakukan. Seperti di tiga DUN Perak yang dimaklumkan speaker kosong namun ditolak oleh SPR. Kuasa speaker dah tak laku. kini SPR bukan lagi berhadapan dengan kuasa speaker tetapi kuasa undang undang tubuh negeri Kedah. Jika undang undang tubuh negeri pun boleh diatasi oleh SPR , itu tanda SPR bukan bebas tetapi kebal!

Mahyudin Yasin telah memberikan isyarat awal yang saya yakin ditujukan kepada SPR dan bukan rakyat seperti kita....

"“Berdasarkan keterangan beliau, tidak perlulah pilihan raya kecil. Tetapi macam berlaku di Perak, kita serah pada SPR,” katanya dalam sidang media di Seberang Jaya,hari Rabu.

Menjawab soalan sama ada BN bersedia menghadapi satu lagi pilihan raya kecil, Muhyiddin berkata, “kita akan (BN) akur keputusan SPR tetapi pihak sana (pembangkang) tak setuju,”.

Bagaimanapun beliau menaruh harapan tidak perlu ada pilihan raya di kawasan itu berdasarkan penjelasan Abu Hasan.

Bagi
rakyat kita menanti keputusan SPR. Bagi yang memang dah ketagih pilihanraya kecil sentiasa berdoa agar pilihanraya kecil akan terlaksana. Antara yang diyakini mengharapkan agar pilihanraya kecil akan dilakukan ialah penduduk Kota siputeh.Mereka menanti durian runtuh ke kawasan mereka pula. Saya yakin ramai yang sedang mencatat bilangan kehadiran di pilihanraya kecil termasuk bilangan cuti berbaki yang boleh digunakan andai terlaksana pilihanraya lagi.

Persoalan yang timbul ialah, mengapa umNO bersungguh menolak pilihanraya kecil? apakah mereka masih menggunakan alasan pembaziran? jika ianya satu pembaziran, saya cadangkan agar umNO menarik diri sebagaimana di Penanti.

Sepatutunya umNO ghairah untuk menghadapi pilihanraya Kota Siputeh kerana ia adalah kawasan umNO. Ini adalah masa untuk umNo mengimbangi kekalahan mereka dalam siri pilihanraya kecil yang mereka hadapi. Apakah umNo takut atau tidak lagi meyakini sokongan rakyat terutamanya melayu yang mereka dakwa telah menyebelahi mereka. Sokongan yang dianggap sudah kembali hasil pertunjuk di Manek Urai sepatutnya menghairahkan umNO. apapun umNO jelas mengelak dari berhadapan dengan rakyat sekali lagi.

Jelas umNo hanya menyebarkan "perang Psikologi" untuk menguasai minda rakyat dengan mendakwa sokongan kepada umNO telah kembali. Mereka sedar kebanyakan rakyat akan mengundi parti majoriti terutama yang ada kepentingan peribadi. Jika benar rakyat telah kembali menyokong umNO tentunya umNO tidak bimbang dengan pilihanraya kecil. Jika benar sokongan rakyat bersama umNO, tentu di Perak telah diadakan pilihanraya kerana umum mengetahui jentera pentadbiran Perak lumpuh gara gara rampasan kuasa oleh Kudeta umNO.

Kita nantikan juga kemelut Perak yang akan sampai kemuncaknya gara gara pembentangan belanjawan negeri yang belum memberi pertunjuk akan diadakan. Apakah umNo sanggup memerintah tanpa belanjawan dan menambahkan koleksi kes mahkamah yang bertimpa gara gara tindakan melanggar perlembagaan setiap kali berlaku sesuatu perubahan dalam usaha menghalalkan rampasan kuasa oleh umNO?.

persoalannya benarkah sokongan rakyat telah kembali kepada umNO? atau ianya propoganda yang mengaharapkan keyakinan rakyat terhadap mereka atau mungkin juga agar pemimpin mereka tidur lena....

Tiada ulasan: