Jumaat, 11 September 2009

MOHON YDP AGONG MANSUH BORANG UNDI POS

Tan Sri Aziz- Pengerusi SPR mungkin merasakan beliau mepunyai kuasa penuh menentukan perjalanan pilihanraya tanpa ada sebarang kuasa mampu menegurnya. Komen beliau terhadap permintaan PAS dan PR agar borang lampiran undi Pos dimansuhkan dijawab secara tidak bertanggungjawab.

Tan Sri Aziz hanya memberikan alasan tiada sesiapa yang memohon untuk menyemak borang tersebut. Persoalan yang ditimbulkan bukan seseiapa yang menyemak atau tidak tetapi kemungkinan membolehkan semakan itu tetap wujud. Ini menjadikan pengundi Pos sentiasa terdedah kepada ancaman. Ia juga bertentangan dengan semangat pilihanraya yang menjanjikan undi adalah rahsia! Bukan soal ada atau tidak orang yang melihatnya sebelum ini...ini jawpan main main!

Selehudin Ayubn yang diamanahkan mengepalai jentera PRK N9 telah memberi isyarat akan memohon satu pertemuan dilakukan dengan pengerusi SPR. Ini bagi memenuhi janji bekas pengerusi SPR yang menjanjikan untuk menyemaknya setelah mengakui ianya tidak sesuai. Jika tidak...:kita akan memohon YDP Agong"...demikian kesungguhan PAS menangani isu pengundi POS dalam PRK ini.

"PAS ingin bertemu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dengan niat mengungkit janji lama mantan pengerusinya Tan Sri Ab Rashid Ab Rahman untuk mengkaji semula prosedur undi pos.

Naib Presiden PAS Salahudin Ayub berkata, pada 2004, tiga parti pembangkang utama pernah berbincang dengan Abdul Rashid, antaranya membincangkan kewajaran penggunaan Borang Lampiran 2 bagi pengundi pos.

"Dalam pertemuan yang lepas dengan Tan Sri, beliau akui sendiri (borang itu) tidak relevan. Beliau kata akan mengkaji semula perkara itu," katanya hari ini.

"Tetapi sehingga kini, kita tidak dengar perubahan."

Salahudin, yang juga pengarah jentera PAS pada pilihan raya DUN Bagan Pinang nanti, diminta mengulas tindakan lanjut parti itu berhubung penggunaaan Borang Lampiran 2 (foto bawah) yang boleh membawa kesan negatif kepadanya.

Semalam, Ketua Penerangan PAS Idris Ahmad menyifatkan amalan itu bertujuan membuat pemeriksaan terhadap pengundi-pengundi pos yang pro-Pakatan Rakyat.

Pada pilihan raya umum lalu, DUN itu mempunyai 14,192 pemilih, termasuk 4,925 orang melalui pos - yang sering dicurigai oleh pembangkang akan memenangkan calon BN.

Ketika dihubungi Malaysiakini, Salahudin berkata, PAS akan menghantar surat makluman segera kepada pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berhubung pertemuan tersebut.

"Kalau mereka masih keberatan, oleh kerana SPR ini di bawah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, kita akan tulis surat kepada baginda," kata ahli parlimen Kubang Kerian.

Menyifatkan kira-kira 5,000 pengundi pos di DUN tersebut sebagai cabaran utama PAS, Salahudin berharap kumpulan polis dan tentera itu diberikan hak untuk mengundi dengan bebas tanpa sebarang perasaan takut."-Malaysiakini


Nampak gayanya medan N9 adalah medan PAS untuk menyerang dan memastikan undi pos telus. Jika usaha kali ini berjaya, ianya bermakna PRU ke 13 akan lebih terbuka untuk persaingan sihat. Maka sewajarnya usaha ini bukan hanya usaha PAS yang diamanahkan mewakili PR . Ianya mesti digembeling sama oleh semua kompenan PR kerana ianya adalah perjuangan masa depan PRU 13.

Jika Tan Sri Aziz masih berdegil...campurtangan YDP Agong amat diharapkan...bukannya susah..hanya buang borang lampiran..rasenya tak de siapa yang rugi melainkan ada yang ingin menggunakannya. Jika borang itu dibuang tidak langsung mencacatkan pilihanraya dan tiada siapa yang akan meraguinya...namun jika ianya diteruskan...PR adalah pihak yang akan menanggung kerugian.... SPR mesti melayani kehendak pelanggan yang memberi keadilan..

Jika SPR terus bertahan sedangkan ianya tidak berfungsi untuk menambahbaik Pilihanraya...ini beerti SPR ADALAH RANGKAIAN LEMBU DAN KALDAI BN!

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Ada faedahke buat begitu? adakah lagi jurai-jurai tali yang rakyat boleh bergantung harap. Pernah adakah tindakan yang menyebelahi kebenaran dan rakyat berlaku? Ahhhh