Sabtu, 16 Oktober 2010

BAJET SELUAR DALAM...

Bajet tahun ini telah dibentangkan oleh Najib Razak sebagai Perdana Menteri yang juga menteri kewangan. Tiada apa yang menarik dari bajet kali ini selain menampakkan perbelajaan turut ditumpukan kepada beberapa program terutamanya program kesayangan "wanita jelmaan Pertama " PERMATA.

PERMATA yang gagal dan terpaksa diserahkan untuk diuruskan oleh badan lain di segi perlaksanaan masih mendpat layanan istimewa. Peruntukan RM 111 juta bukan sedikit. Ia mungkin boleh mengubat kekecewaan kakitangan awam yang masih menagih simpati Najib. Bagi yang tak kerja kerajaan...tak de apa nak dikisah... kita memang selamanya menanggung keperitan dari sistem ekonomi kapitalis ini.

Menarik juga apabila diumumkan 300 barangan dikecualikan cukai...bila disebut barangan tersebut...seolahnya ia adalah barangan peribadi Rosmah... Ia bermula apabila Najib mencadangkan supaya duti import ke atas kira-kira 300 barangan pelancongan dan rakyat tempatan dimansuhkan.

“Barangan ini merangkumi kegunaan harian seperti beg tangan, kasut, sut, baju kanak-kanak, dompet, pewarna rambut...” kata Najib sambil kedengaran gelak ketawa dari ahli parlimen.
“Pakaian malam, seluar dan seluar dalam serta wangi-wangian, termasuklah kelambu.” sambung Najib.LAGI

Apa punya bajet daaa...sampai seluar dalam dan kelambu pun dimansuhkan duti importnya...berapala agaknya harga seluar dalam... mungkin seluar dalam rosmah je kut yang mahal sangat ni... atau pun seluar dalam Superwoman.... Tak atu le aku boleh tak barang ni dihapuskan duti nya jika tak disebut dalam belanjawan....

AGAKNYA NAMA PALING SESUAI BAJET KALI NI...BAJET SELUAR DALAM...

Tiada ulasan: