Jumaat, 28 Januari 2011

KUTI DERMA KE ROMPAK???

Bayaran 20 Sen Untuk Setiap Beg Plastik Pada Setiap Sabtu

KUALA LUMPUR: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menjelaskan bayaran 20 sen bagi setiap beg plastik yang dikenakan kepada pengguna setiap Sabtu di seluruh negara adalah sempena Kempen Kurangkan Penggunaan Beg Plastik anjuran kementerian itu.

Peraturan itu yang dikuatkuasakan sejak 1 Jan lepas di semua pasar raya besar (hypermarket), supermarket, departmental store dan premis perniagaan terpilih di seluruh negara dibuat sempena Hari Tanpa Beg Plastik, menurut kenyataan akhbar kementerian itu di sini, Khamis.

Menurutnya pada setiap Sabtu, pengguna tidak lagi dibekalkan dengan beg plastik percuma tetapi dikenakan bayaran 20 sen bagi setiap beg plastik.

Wang hasil pembelian beg plastik oleh pengguna itu akan disalurkan kepada badan-badan kebajikan terpilih di bawah program "Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR)" syarikat tersebut, dan juga bagi pelaksanaan program-program kepenggunaan terutamanya yang berkaitan pemeliharaan alam sekitar. - BERNAMA

1 ulasan:

Awanama berkata...

amacam dah tukor ke merata hulu-hulu dalam negeri selangor...

tu baru sket, nanti sket lagi tukor ke ulu rejang...

sebelum tu..

cuba tanya pada nik aziz, makan duit kerajaan BN ni tak haram ke, kalau dia kata haram ko ambik le MC 21 hari setiap bulan sebab depress.. hihihihihi..

selamat bertukor ye..