Rabu, 7 Oktober 2009

MUHASABAH JAP

Jaga 7 Sunnah R as ul

"Cerd as nya orang yan g beriman adalah, dia yan g mampu mengolah hidupnya yan g sesaat, yan g sekejap untuk hidup yan g panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup.

Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Kerana, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.

Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:


Pertama:
tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Kedua:
membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

Ketiga:
jangan tinggalkan m as jid terutama di waktu shubuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke m as jid, kerana m as jid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yan g mencari orang beriman untuk memakmurkan m as jid Allah.

Keempat:
jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

Kelima:
jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yan g suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yan g bersedekah setiap hari.

Keenam:
jaga wudhu terus menerus kerana Allah menya yan gi hamba yan g berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yan g selalu berwudhu senanti as a ia akan mer as a selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sa yan gi dia ya Allah".

Ketujuh:
amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar m as alah yan g terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yan g paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yan g berpangkal pada materialisme dan hedonisme.


TK FAIRUS @BERSATU

1 ulasan:

shonzu berkata...

Betul..betul...dato'

Mari kita bermuhasabah jap...

PAS 4 all = Israel 4 all