Rabu, 29 Jun 2011

TOK JANGGUT 2.....

Dulu pernah masyhur seorang palawan terbilang melayu bernama Tok Janggut. Musuh yang terdiri dari Inggeris dan baruanya sangat gerun dengan kehadiran Tok Jangut...

KiniTok Janggut moden juga digeruni... Kerana semangatnya yang kental dan berani.. walau senjata hanya puisi.. Janggut tetap di geruni... lihat sahaja kenyataan berita ini....

SHAH ALAM, 29 Jun: Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said (gambar) menegaskan beliau tetap sertai Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai depan kecuali dihalang atau 'dihilangkan'. Ketika menjawab soalan wartawan dalam satu sidang media petang tadi, tokoh seniman pejuang ini  bertegas dengan pendirian teguhnya.

Pada 27 Jun lalu, Pak Samad telah dipanggil ke Balai Polis Dang Wangi untuk diambil keterangan tentang sajaknya bertajuk Unggun Bersih.

Sajak yang menyokong Bersih itu dibacakan dalam majlis Pelancaran Bersih pada 19 Jun lalu di ibu kota, itu pun hanya dibaca dalam dua para sahaja.
Sidang media itu disertai juga Presiden Seniman Paksi Rakyat (Paksi), Dinsman; Setiausaha Paksi, Hasni Abas dan Setiausaha Budayawan Bertindak, Kassim Muhammad.

Sebelum itu, Pak Samad mengulas sebuah novel baru nukilan Razali Endun bertajuk Cinta AF yang menyindirkan situasi sebuah rancangan realiti sebuah rangkaian televisyen.

Dinsman dalam kenyataan sama kesal dan sedih kerana tindakan polis memanggil Pak Samad ke balai polis untuk disiasat kehadirannya di majlis pelancaran Bersih itu sebagai kurang wajar.
Bagi Paksi, karya seorang seniman besar sangat dihargai dan dihormati di negara ini malah di peringkat antarabangsa.

"Betapa murni niat dan geraktindak seorang seniman yang luas berpengalaman ini, untuk berbakti kepada negara, bangsa dan tanahairnya.
"Paksi tidak faham mengapa pihak polis perlu menimbulkan rasa curiga terhadap manusia sebaik Pak Samad ini.
"Jika insan berhati luhur seperti Pak Samad bersuara dan memberikan teguran ikhlas, sama-sama kita mendengarnya dan jangan takut pada bayang-bayang," tegasnya.

 Pak Samad mengembalikan aku meminati puisi........

Tabah insan tua itu....
Muncul di gelombang resah bangsa...
melihat kebejatan sang penguasa...menggila...
memanggil anak bangsa muda...
bersama bersuara...bersama nsan tua..

Insan tua tak peduli nasibnya..
Kerna ia cinta anak bangsanya..
Lemah tubuh disimbah asid penguasa;;
Pudar mata di jamah gas si gila..
Insan tua tabah bersuara...

D imana anak muda???
Tegarkah melihat si tua di hujung usia
Berjuang untuk anak bangsa...
Sedang pemudanya .. bacul dan dayus..
berjuang untukmasa depannya...

Tiada ulasan: