Isnin, 19 Disember 2011

SUARA TENANG DAN MATANG ANAK MUDA.

Membaca Pandangan Ketua Pemuda PAS pusat sangat mendamaikan. Lambang seorang anak muda yang berjiwa besar dan memahami perjuangan PAS. Jauh sekali pandangan beliau dengan Mahfuz yang jadi Naib Presiden. Saya tak tahu apakah Mahfuz sempat menerima tarbiah jamaah atau tidak? Yang pasti beliau muncul awal di saat PAS kehilangan seorang pemidato ketika itu, Mat Sabu.

Agak pelik juga pandangan Mustapha Ali yang di dimuatkan oleh Harakah. Apakah perlu kemelut yang masih belum dibuat perbincangan itu dijadikan dalam bentk hukuman? Cikgu Pa antara veteran PAS yang sepatutnya lebih tenang dari Mahfuz yang memang jarang sekali tenang... 


Apapun cadangan ketua Pemuda ini sangat wajar direnungi samada oleh Cikgu Pa, Mahfuz, Hasan Ali atau ust Nasa. Ia adalah  dalam lingkungan akhlak jamaah dan adabnya...kerana ada ketikanya, emosi, ghairah media, salah maklumat membantu mempamerkan wajah buruk kita..


KUALA LUMPUR, 18 Dis: Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat Nasrudin Hassan mahu segala perbezaan pandangan dalam PAS diurus dengan berhemah bagi mengelakkan tercetusnya pertelagahan.

Perbezaan pandangan yang timbul katanya mempunyai punca dan sebab yang tersendiri dan pemimpin tertinggi parti harus bijak menanganinya dengan mencari mekanisme terbaik selain menggunakan saluran terbuka melalui media.

"Masaalah dalaman organisasi atau jamaah kita janganlah didedah kepada media atau masyarakat umum justeru ia laksana membuka pekong di dada sendiri.

"Berlapang dada dan ikhlas dari kesemua pihak yang ber"krisis" adalah asas penyelesaian masaalah yang dihadapi," katanya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily.

Tenang dan tidak cepat menghukum serta berlaku adil dan saksama kepada semua pihak pula katanya antara sikap yang perlu diambil sewaktu berdepan dengan situasi sebegini.

Selain itu juga, beliau menasihatkan semua pihak merendahkan keegoan dan ketepikan kepentingan diri demi memudahkan segala krisis yang berlaku mencapai jalan penyelesaian terbaik.

Prinsip 'Amal Islami' juga harus diutamakan dengan tidak mudah tunduk pada emosi dan juga desakan pihak luar yang tidak berhak mencampurinya.

"Jaga jamaah bukan merosakkannya. Bina ukhuwwah bukan meruntuhkannya. Bimbing ahli yang bermasaalah bukan menghalaunya.

"Sebagaimana kita gigih mengajak orang menyertai jamaah, maka kita juga mesti tekun berusaha untuk memastikan mereka tidak pula meninggalkan jamaah kita," katanya.

2 ulasan:

mahasiswa cakna berkata...

dari segi apa yang matangnya???laungkan kebebasan akademik nak bebas dari politik tapi yang datang chegubard tian chua lateefah koya apa cer??ni nak perjuangkan kebebasan akademik or kebebasan politik org2 tertentu???

ANAKSENGAT' ( aku tak rela diperdaya umNO) berkata...

tajuk apa ni? Takkan mahasiswa tak tau gelanggang kut??